Има споразумение за новата помощ за Гърция

Вече има споразумение на техническо равнище между експертите на институциите и гръцките власти, очаква се до края на деня да бъде одобрено на политическо ниво

Европейската комисия потвърди, че Гърция и кредиторите й са постигнали принципно споразумение, съобщиха световните агенции.

Очаква се новия спасителен пакет за Гърция да бъде на стойност около 86 млрд. евро. Все още обаче няма потвърждение за точната сума на новите заеми.

Гръцки представители са коментирали, че очакват сделката да бъде ратифицирана от гръцкия парламент в сряда или четвъртък, а в петък да бъде одобрена от финансовите министри на еврозоната.  Ако нещата се развият по този план, Гърция ще получи навреме помощ, с която да изплати заем от 3,2 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ) с падеж на 20 август.

Не е ясно каква договореност е постигната по разговорите за лошите кредити в гръцкия банков сектор, пише още Ройтерс. Управляващите в Гърция искаха създаването на “лоша банка”, която да поеме проблемните заеми, докато кредиторите настояваха тези заеми да бъдат продадени на инвестиционни фондове.

Спорове е имало и за плановете за създаване на нов държавен фонд, в който да отидат 50 млрд. евро от приватизации. Идеята на кредиторите е три четвърти от тези средства да бъдат използвани за рекапитализиране на банките и намаляване на дълга.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*