Изявленията на Акънджъ са безполезни в разгара на деликатните преговори

Публичните изявления на кипърската турска страна по отношение на условията за разрешаване на кипърския проблем не помагат на текущия процес на преговори, заявиха от правителството.

Това бе в отговор на интервю, дадено от лидера на кипърските турци Мустафа Aкънджъ за „Ал Джазира“  в навечерието на преговорите в Женева.

„В този критичен и чувствителен период на преговорите, позиции, изразени публично от кипърската турска страна не помагат на текущия процес в търсене на решение, което трябва да одобрено от целия кипърски народ“, заяви заместник държавния говорител Викторас Пападопулос в писмено изявление. Пападопулос добави, че вместо изявления, двете страни трябва да се фокусират върху намаляване до минимум на различията си в опит да имат реален шанс за успех в Женева.

В интервюто си Акънджъ заяви, че не може да има референдум без ротационно председателство и те настояват да се поддържа някаква форма на съществуващата система от гаранции. Лидера на кипърските турци обяви, че неговата общност също имат думата относно природните ресурси на острова. Кипърската гръцка страна искат договора от 1960г. за гаранциите да бъде премахнат, както и оттеглянето на турската армия. Кипърската турска страна искат Турция да остане гарант, поне временно. „Нека да видим една друга взаимна зависимост, създадена в икономическа област. Кипърските тръбопроводи с природен газ до Европа през Турция. Нека да видим, че двете общности могат да се възползват от приятелството на Турция“, каза той. „Но още от първия ден изрази като „никакви войски“ не са уместни, те не ни предлагат необходимата сигурност“.

От ДИКО описват коментарите на Акънджъ като неприемливи и задават въпроса защо президента Никос Анастасиадис не реагира или не отрече?

Президентът реагира и заяви, че „не е възможно да имаме решение с участието на войски и гаранции“.

Президентът подчерта, че това, което всеки се интересува е намирането на решение въз основа на двузонална, двуобщностна федерация, докато в

интервю за „Ал Джазира“, Акънджъ предложи запазване на настоящата система от гаранции за 15 години след разрешаване на въпроса.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*