Загриженост, че в кипърското халуми има и мляко на прах

Депутати изразиха загриженост във вторник, че мляко на прах може да се използва в производството на халуми, след като стана ясно, че от наличните количества от краве, овче и козе мляко е произведено двойно количество халуми.

Въпросът беше обсъден в комисията на земеделието в парламента, а депутатите изразиха загриженост по отношение на липсата на държавен контрол върху вноса на мляко на прах. Използването на сухо мляко в производството халуми е забранено.

Депутати казаха, че въз основа на съществуващите количества прясно мляко – краве, овче и козе – производство халуми се оценява на 13000 тона, а действително произведените количества стигат до 23000 тона.

Ръководителят на комисията, Андрос Кафкалиас заяви, че държавния контрол за внос и употреба на мляко на прах е спрял през 2013-та, но оттогава до днес вносът е увеличен.

Той добави, че министерството на земеделието е съобщило за внос през 2015 на 1764 тона сухо мляко, докато митниците съобщават за същата година внос от 600 тона сухо мляко.

„Никой не знае къде са тези 1000 тона сухо мляко и за производството на кои продукти е използвано. Тотална бъркотия”, добавя той в изявлението си пред комисията.

Сухо мляко се използва за производството на кисело мляко, сладолед и храна на животните.

Комисията иска от правителството да предприеме мерки за обозначаването на наличието на сухо мляко в етикетите на продуктите, в които е вложено.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*