Живущите в района на Акротири излизат на протест

Падналите ракети стреснаха жителите на района, хората от общината искат сигурност за живота и здравето си

В сряда при приземяване на изстребители Торнадо на пистата в английската военна база в Акротири, две ракети се откъснаха и паднаха, предизвиквайки тревога не само на военните, но и на живущите в района. След полунощ на другия ден ракетите са били унищожени, но жителите на областта казват, че вече не се издържа на шума на самолета, два от които заминават и се връщат всеки ден, изпълняващи бойни полети в борбата с  Ислямска държава. Сега притесненията им се увеличиха с още едно –  падането на бойни ракети.

Според  CNA, живущите в района на Акротири утре в 10 часа сутринта организират “символичен” протест, за да се повиши информираността и да окажат натиск върху правителството на Кипър и базите за намаляване на рисковете за жителите от дейността в и около базата.

“Ние знаем, че живеем в непосредствена близост до военна зона и, че винаги ще има риск за нашата сигурност, но биха могли да бъдат предприети някои мерки за намаляване на риска, като не летят над жилищни райони например, заяви Йоргос Стилияну, живущ в Акротири. “Ние живеем всеки ден с тревогата  за нашето здраве и безопасност”, заяви той.

След инцидента с ракетите в сряда, той заяви, че е време Общината отново да постави тези въпроси на вниманието на правителството.

Лидерът на Зелената партия, Йоргос Пердикис заяви, че ще присъства на протеста. В писмо до правителството той заявява:  “Вярваме, че инцидентът за пореден път доказа, че британските военни бази са потенциална опасност за жителите в района.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*