ЕЦБ предупреждава Кипър да зачита независимостта на централната банка

Европейската централна банка следи отблизо развитието на нещата в Кипър относно решението на президента Никос Анастасиадис да започне процес за отстраняване от поста на гуверньора на Централната банка на Кипър, заяви говорител на ЕЦБ.

“Ние напомняме на всички да зачитат независимостта на националната централна банка”, заяви говорител на ЕЦБ в телефонно интервю днес при условие на анонимност.

Говорителят отказа да коментира информацията, че Анастасиадис е информирал председателя на ЕЦБ Марио Драги за решението си.

“Това е процедурен въпрос, който е свързан с националното законодателство на Кипър и затова ние проявяваме абсолютно уважение към него”, заяви говорителят

Правителствен източник, пожелал анонимност, заяви, че процедурата за отстраняване на Христала Йоргаджи от длъжност предвижда два етапа. “Главният прокурор първо ще трябва да излезе със становище дали има основания за дело срещу нея. Ако отговорът е да, тогава случаят ще бъде отнесен до Върховния съд, ” каза източникът.

Заместник-говорителят на правителството Виктор Пападопулос заяви днес, че в разговора между Анастасиадис и Драги, председателят на ЕЦБ е казал на кипърския президент, че “дотолкова, доколкото законите, конституцията и процедурите се спазват, проблем няма да има.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*