Ердоган: Преговорите за Кипър трябва да продължат

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че преговорите за обединение на острова трябва да продължат и обединението да се осъществи. Това бе част от речта му по време на мероприятията в окупираните територии, организирани в чест на 41 годишнината от турското нашествие в Кипър вчера.

„Има признаци, че процесът върви решително напред и показва ясна политическа воля и от двете страни. Смятам, че тези преговори предлагат изключителна възможност за решение на проблема и не трябва тя да се пропуска точно сега”, заяви Ердоган, след срещата си с лидера на кипърските турци Мустафа Аканджъ.

Турският президент заяви, че се надява двете страни да постигнат справедливи споразумения по всички спорни въпроси и че Турция подкрепя продължаващите преговори, като изрази надежда, че кипърци са си научили урока.

“Надявам се, че достатъчно поуки бяха извлечени в последните четиридесет и една година и че сега е ясно, че сегашната ни ситуация не датира от 20 юли1974 г. Има и 15 юли 1974, който трябва да се помни”, каза той, имайки предвид преврата за свалянето на президента Макариос.

Лидера на кипърските турци изрази надежда, че кипърците не би трябвало да преживеят такава ситуация отново. „Последните поколения в Кипър преживяха много болка, загуби и страдания. Следващите поколения трябва да живеят в мир и приятелство”, каза той.

По-късно на друго събитие, Мустафа Аканджъ заяви, че турското нахлуване в Кипър той определя като война, нещо, казано за първи път от кипърски турски лидер за всичките тези 41 години. Закъсняло признание за последиците за кипърските гърци.

„Няма съмнение, че това, което ние наричахме „Операция мир”, също може да се каже, че беше война. Условията тогава бяха трудни и предизвикателни. Народът даде жертви в 1950-та, 1960-та, но най-много жертви кипърският народ даде през 1974, трагедията, причинена от гръцката хунта “, заяви той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*