Ейде: Нестабилността в Турция няма да повлияе на преговорите за Кипър

Специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде заяви във вторник, че досега няма изгледи политическата нестабилност в Турция да се отрази на преговорния процес на разделения остров.

“Досега няма знак за това. При настоящото състояние на нещата имаме твърдо потвърждение, че сме на прав път с Турция,” каза той пред журналисти след разговори в Никозия с президента Никос Анастасиадис.

“Но аз мисля, че това, което е важно сега, е, че кипърците се занимават с всички въпроси, които могат да бъдат решени правилно на острова и колкото по-добре се справят на този фронт, толкова по-лесно ще се справят с международните въпроси, когато в крайна сметка се стигне до там, независимо от това какво се случва в съседните страни,” добави той.

Ейде, който пристигна в Никозия за насрочена среща днес между Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ също заяви, че международната подкрепа за Кипър в момента е изключително силна.

“Искам да повторя нещо, което казах и преди, защото мисля, че е особено важно: Аз наистина не знам за друг мирен процес където и да е, при който международната подкрепа да е толкова силна, както в този случай”, каза още той.

Запитан дали по-нататъшни мерки за изграждане на доверие, насочени към  сближаване на двете отчуждени общности ще бъдат обявени след срещата в сряда, той каза, че идентифицирането на допълнителни мерки за укрепване на доверието е един непрекъснат процес.

“Но уважавайки факта, че това е процес, воден от лидерите, аз не мога предварително да обявявам нещо, което те ще обявят сами, когато срещата приключи”, каза той.

“Преговорите ще продължат, докато не приключим процеса. Вероятно ще има някаква лятна почивка, но освен това, няма да има повече разочарования”, добави той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*