Евробарометър: Кипърците са песимисти

Проучване на Евробарометър е установило, че в голямата си част кипърците са песимисти по отношение на ситуацията в Кипър и ЕС като цяло.

Изводите от проучването от есента на 2014 г., които бяха представени в сряда, в Дома на Европа в Никозия, показват, че кипърците  не вярват на политиците и са доста по-разочаровани в сравнение с други години и от кипърските, и европейските институции.

В същото време участниците в проучването не предвиждат голямо подобрение в личен, национален или в европейски план.

Независимо от факта, че 80% от кипърците са удовлетворени от живота си, 93% са на мнение, че икономическата ситуация в страната е лоша. Това е четвъртият най-голям процент в целия ЕС след Гърция (98%), Испания (97%) и Португалия (94%) и много по-висока от средния за ЕС – 63%.

В отговор на въпрос за тяхната лична финансова ситуация, 39% от кипърските участниците смятат, че положението им на заетост е добро, докато за 34% то е лошо.

Повечето от участниците (53%) също считат, че финансовото състояние на домакинствата им е добро.

Въпреки това по-голямата част (93%) смята, че състоянието на заетостта в Кипър е лошо, в сравнение със средното за ЕС от 73%.

Кипърските анкетирани са записали най-висок процент (72%) на тези, които са заявили, че не се чувстват свързани с ЕС, нито с Европа (64%).

В същото време 93% от анкетираните са заявили, че смятат, че тяхната идентичност е национална, а не европейска.

В сравнение с пролетта на 2014 г., процентът на кипърците, които нямат доверие в институциите има възходяща тенденция – 91% от участниците заявяват, че нямат доверие в политическите партии изобщо, те не се доверяват на правосъдието или на кипърската правна система (70%) и полицията (60%).

Основните опасения на кипърските участници в проучването са също за икономическото състояние и безработицата. Процентът на кипърците, които считат кипърския проблем за най-големият проблем в Кипър, е паднал. (CNA)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*