Допълнителни 200 000 евро за издирване на изчезналите лица от 1974

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής του 1974 και τις οικογένειές τους.

Правителството е отделило допълнителни 200 000 евро за изследвания и търсене на безследно изчезналите кипърски гърци от 1974 г., заяви в президентът Никос Анастасиадис по време на церемония в Никозия, на която връчи грамоти на роднини на цивилни, които все още са в неизвестност от лятото на 1974 г.

Средствата ще отидат за наемане на експерти, които да претърсват архивите на различните страни, както и на Организацията на обединените нации за всяка информация, отнасяща се до изчезнали лица.

От 617 цивилни безследно изчезналите, останки на само 155 са били идентифицирани и погребани, а роднините все още носят бремето и се измъчват от неизвестността.

С продължаването на мирните преговори, наскоро бе постигнат известен напредък в тази област и Турция позволи разследването на 30 нови обекта, разположени във военните зони на север за период от три години. Но за да могат изследователите да си вършат работата, те трябва да получат достъп до архивите и да имат право да извършват проверки на място, допълни още Анастасиадис.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*