Най-добрият вариант за АИК е частична приватизация

Все още не е взето решение за бъдещето на АИК

Най-добрият вариант за Електроенергийният орган на Кипър е той да бъде разделен на отделни предприятия, върху които държавата ще притежава мажоритарен контрол, се казва в проучване, възложено от правителството. Консултанти по енергетиката и околната среда от Exergia SA, са били натоварени от правителството да анализира различни варианти за бъдещата структура и собствеността на АИК. Едно кратко описание на техния междинен доклад беше представен на депутатите във вторник. Според условията на спасителния план за Кипър, АИК ще бъде приватизиран и ще е едно полу-държавно предприятие, с постъпления отиващи към разплащането на заема от 10 млрд. Но след отпора на синдикатите и заплахите от стачни действия, правителството е принудено да действа много внимателно.

Като анализираха общо 12 сценария, Exergia SA установиха, че предпочитаният вариант за АИК е да бъде необвързан в различните си дейности – производство, доставка, пренос и разпределение.
Дейностите по производство и доставка ще бъдат прехвърлени на нова компания -„GS Co”.

Това ще бъде последвано от създаването на “EAC Single Network Co”с три работни звена.
Според Exergia, предпочитания вариант за собствеността „е държавата да запази контрола си в двете Co GS и EAC Single Networks Co и да преотстъпи частични дялове и управление на частния сектор”.
Този сценарий е и най-предпочитания от Европейската комисия, в който се застъпва частичната приватизация.

Друг сценарий, включва създаването на дъщерни дружества.
Окончателният доклад на Exergia ще да бъде готов до края на ноември, като все още не е взето решение за бъдещето на АИК.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*