Депутатите се готвят за трудни разговори за запорите

Членовете на парламентарните комисии по финанси и вътрешни работи се подготвят за трудни разговори в четвъртък, като окончателните дискусии ще се проведат преди страховитото гласуване в петък на заседание, на което ще бъде гласувано изпълнението на спорния закон за възбраните.

Очакваното минаване на законопроекта би проправило пътя за достъп на острова до програма на Европейската централна банка за купуване на облигации, но това е горчиво и силно непопулярно хапче за много депутати и политически партии, което трябва да преглътнат. Опозиционна партия АКЕЛ както ЕДЕК и ЕВРОКО твърдят, че ще пуснат закона да мине само ако уязвимите групи и  поръчителите на заеми са защитени.

Председателят на ДИКО  Никола Пападопулос – който е и ръководител на парламентарната комисия по финанси – казва, че неговата партия се очаква да гласува в полза на законопроекта тъй като “всички наши искания за изменения бяха изпълнени”

Парламентаристите смятат, че гласуването на ЕВРОКО може да промени баланса, въпреки че техните искания за някои изменения са на масата, за да бъдат обсъден днес.

АКЕЛ, ЕДЕК, Зелената партия и Граждански Алианс се очаква да гласуват против законопроекта, като те твърдят, че повечето от техните искания за изменения не са били изпълнени.

Закъсненията при приемането на рамка възбрани задържа и прегледа на спасителната програма на Кипър от Тройката международни кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*