Демонстранти призовават за по-дълго работно време на магазините

Синдикати на работодатели и служители организираха протест пред парламента в понеделник в подкрепа на разширяването на работното време на магазините, силно оспорвания въпрос, който ще бъде решен от парламента след като депутатите гласуваха отнемане от министъра на труда от правото да определя работното време с министерско постановление.

Десетки хора, работещи в магазини и супермаркети – обхватът на законопроект правителство внесе в Комитета за House труда – се събраха пред парламента извършване плакати и лозунги в подкрепа на запазването магазини отворени в неделя.

Протестиращите блокираха движението до 11 часа и няколко товарни автомобили, паркирани пред парламента надуха клаксоните си едновременно в опит да привлекат вниманието към техните искания.

За последните две години, министърът на труда е издал няколко указа за освобождаване на работното време, така че магазините могат да останат отворени по-дълго, като се аргументира, че мярката укрепва потреблението и се бори с безработицата.

Критиците, от друга страна, твърдят, че от удълженото работно време се възползват големите магазини и вериги за сметка на малкия човек, като дори обвини правителството в обслужването на техните интереси.

В понеделник парламентарната комисия по труда на свиква заседание, за да обсъди въпроса.

Министърът на труда заяви, че наредбите, определени от Министерството позволяват на магазини в Никозия, Лимасол, Ларнака и Пафос да работят от 5 часа сутринта до 22:00 от понеделник до събота и от 11 часа до 7 часа в неделя. Във Фамагуста се предлага леко удължен график на магазините, които да отварят от 5 часа сутринта до 11 часа в делнични дни – включително събота – и 7:30 до 23:00 в неделя.

Тя посочи, че регламентът не е задължителен, което означава, магазинери имат възможност за затваряне в неделя или по всяко друго време.

Правителственият законопроект също урежда условията за наемане на работа по този режим. Според тях собствениците на магазините, отворени в неделя, трябва да позволяват на всеки един от своите служители или два 24-часови или един 48-часов период на почивка за една седмица. Магазини, които избират да не отварят в неделя, са длъжни да разрешат на своите служители най-малко три сутрини или следобеди свободни, както и период с 24-часова почивка на седмица.

Заместник-председателят на АКЕЛ Андреас Факондис каза, че партията му няма да приеме целия Кипър да се счита за туристически район, с магазини отворени от понеделник до неделя.

“Тази политика създава нелоялна конкуренция, преобръща съществуващите трудови правоотношения и причинява много проблеми за работниците и собствениците на малкия семеен бизнес”, каза той.

Предсказуемо, управляващата ДИСИ на Никос Нурис е на противоположното мнение.

“Законопроектът служи на интересите на работниците и служителите, тъй като техните права ще бъдат гарантирани за първи път, особено по отношение на извънредния труд,” каза той.

Но докато законопроектът събра подкрепа от различни заинтересовани страни, включително и на Камарата на кипърската търговско-промишлена асоциация на работодателите, туристическата организация на Кипър, както и различни професионални асоциации, други са категорично против срещу него, включително опозиционните партии ДИКО, ЕДЕК и Зелените , както и собствениците на павилиони, така и на бизнес асоциацията на малките собственици (POVEK).

“Правителството игнорира възраженията на хиляди представители на малкия бизнес, както и тези на парламента, и се стреми към постоянно либерализиране на работното време, да служи на интересите на шепа универсални магазини”, казва Стефанос Курсарис от POVEK.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*