Ципрас обеща на ЕС структурни реформи в Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас увери кредиторите си от ЕС по време на преговорите вчера в Брюксел, че водената от него коалиция на радикалната левица скоро ще представи план за икономически реформи, съобщава “Ройтерс”. Това е условие за отпускане на повече пари за Атина, която е изправена пред банкрут в близко бъдеще.
Тричасовото събрание след среща на върха на ЕС беше поискана от Ципрас в опит да се сложи край на противоречието между страната и кредиторите й, което заплашва да изтласка Гърция извън еврозоната.
Въпреки че европейските институции определиха преговорите като проведени “в духа на взаимно доверие”, а Ципрас обяви, че бил изпълнен с оптимизъм, германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че няма да бъдат отпуснати средства преди Атина да наложи ограничения на бюджетните разходи и не даде ход на реформите, които не искаше да изпълнява досега.
Меркел и Ципрас описаха по доста различен начин поетите от Гърция задължения за реформи. “Ясно е, че Гърция не е задължена да изпълнява рецесионни мерки”, заяви гръцкият премиер. “Гърция ще представи собствени структурни реформи, които ще приложи”, добави той.
Германският канцлер от своя страна настоя, че кредиторите ще отпуснат средства единствено ако Атина извърши напълно вече одобрените реформи. “Не сме си променили мнението на йота. Сигурно сте чували това и преди. През последните седмици обаче не се случи много”, заяви Меркел.
Ципрас ще посети Берлин в понеделник. Според цитирани от “Ройтерс” представители на администрацията на ЕС, ако Гърция представи убедителен план за контрол на държавния дълг, финансовите министри на еврозоната ще отпуснат средства, които да финансират преките нужди на страната.
Във вчерашната среща взеха участие Ципрас, Меркел, Доналд Туск, председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер, лидерът на еврогрупата Йерун Дейселбмум, президентът на ЕСБ Марио Драги и френският президент Франсоа Оланд.
След срещата Юнкер, Туск и Дейселблум направиха общо изказване, в което обявиха, че гръцките власти трябва да представят “пълен списък с конкретни реформи през следващите няколко дни”. “Няма време за губене”, заяви Оланд.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*