Върви народе възродени…

Скъпи учители, ученици, дейци на културата, българи,

В навечерието сме на най-българския празник, 24-ти май, най-милият, светъл и свят празник за всички българи. Той поставя своето начало в памет на светите братя Кирил и Методий, завещали на потомците си писменост, която дава мощен тласък в развитието на културата и науката и в укрепването на държавността.

Малките Вапцаровци от НикозияПламъкът на 24 май вечно ще гори в сърцата ни, ще ни напътства и докосва душата ни, защото е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата и културата, празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване.

Новото глобално информационно общество поставя на изпитание редица поведенчески стереотипи и модели на отношения. За днешното дете училището не е единствен източник на знания. В съвременния свят всички, учители, родители и общество сме призвани и носим отговорността при формирането младите личности.

Последните пет-шест години навсякъде по света се разкриха десетки нови училища с хиляди български деца. До момента са 193, като 136 работят по ПМС 334, а 57 по програмата „Роден език и култура зад граница”, всички частично финансирани от България.

Най-много лицензирани училища има в Испания – 34 на брой, следвана от Щатите, където училищата са 28, Великобритания – 10, Германия – 6 български училища.

Кипър е прецедент в тази статистика, на малката му площ има десет български училища, осем от които лицензирани и работещи по ПМС 334, и две нови, които са в процес на регистрация.

 „Не се гаси туй, що не гасне…”!

Честит празник!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*