От средата на 1980г. в Кипър са пристигнали около 160 000 икономически мигранти

От средата на 1980г. в Кипър са пристигнали около 160 000 икономически мигранти, или 20 на сто от населението, вторият най-висок процент в ЕС след Люксембург, заяви представител на ООН. Дамте Десалегн, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщи, че около 1075 души са получили статут на бежанци и на 6890 е дадена субсидирана закрила от страна на Кипър през последните 12 години.

Представителят на ООН заяви, че комисия е доволна от постигнатия напредък на Република Кипър по отношение на международните правни задължения към бежанците.

Според него има много причини бежанците да не могат да се интегрират успешно – не могат да работят, не могат да си намерят работа, имат здравословни проблеми, езиковата бариера, културните различия, а и финансовата помощ е по-ниска, отколкото е гарантирания минимален доход – 320 евро на месец, която не може да покрие всичките им нужди. Много е важно и извършването на конкретни действия по интеграция на бежанците, каза той. Ако не е имало инвестиции в областта на интеграцията, статутът на бежанец няма никакво значение.

Процесът трябва да включва стратегии и обучение на ценностите на толерантност, културно многообразие и взаимно уважение.

Вътрешният министър Сократис Хасикос каза, че на острова от началото на кризата с бежанците са пристигнали над 1 100 души.

От 2011 г. насам повече от пет милиона души са изоставили домовете си, търсещи убежище. В първите два месеца на годината, 140 000 молби за убежище са били подадени в рамките на ЕС, а за една седмица през март между 13 и 19, е регистриран ръст от 16%.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*