Външните министерства на Гърция и Турция въвлечени в свада за Кипър

Възникнал е спор между Гърция и Турция заради Кипър, с външните министерства на страните по отношение на събитията от 1974 г.

В отговор на гръцкото изявление на министерството на външните работи на 2 август, Анкара обвини гръцкия външен министър Никос Котсиас, че продължава същият неуместен подход по отношение на разрешаването на кипърския проблем. Турското външно министерство се позовава на изявление на Никос Котсиас относно докладите, че ръководството и служителите на турските окупационни сили в Кипър са били замесени в неуспешния опит за преврат за свалянето на президента Тайип Ердоган на 15 юли.

„Информацията, която идва на бял свят по отношение на участието на ръководството и служителите на окупационните сили в Кипър в опита за преврат в Турция, потвърди и засили още повече, дългогодишната ни позиция, че премахването на системата от гаранции и оттеглянето на окупационни сили са основните условия за решаването на кипърския въпрос“ каза гръцкият външен министър.

Турското министерство обяви очакванията си, че Гърция като гарант, ще са приели по-конструктивна и реалистична позиция в момент, когато в Турция бе потушен опит за преврат и се борят за демокрация и докато преговорите за обединение на Кипър продължават.

Изявлението на гръцкия външен министър Никос Котсиас  „е подобно на това, което той направи на 20 юли, за турското нашествие но острова“.

Атина заяви, че нашествието и продължаващото присъствието на окупационните сили на острова са източник на нестабилност, несигурност, и от това страдат всички жители на Кипър. „В крайна сметка, личните нападки са показателни за непримиримостта и не допринасят нищо за развитието на гръцко-турските отношения“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*