Връщат имота на британски гражданин от кипърско турски произход

Окръжният съд в Ларнака е присъдил обезщетение в размер на хиляди евро за нанесени щети на британски гражданин от кипърско турски произход. Той е загубил правото си да  ползва имота си в района на Макензи, който бе даден под наем от държавата на частно лице. В своето решение на 21 януари съдът също разпореди правителството да освободи имота и да отстрани всички сгради, които са построени.

Делото срещу държавата е подадено от Реймънд Риза, син и наследник на Фикрет Али Риза, който е починал през юни 2000г. в Англия.
Фикрет Али Риза е собственик на земя в район Скала и е роден в Ларнака на 2 февруари 1926г. Той емигрира в Лондон през 1951 ., където живее до смъртта си.
Имотът е регистриран на името на сина му през август 2005г. Реймънд Риза е роден през 1955г. и живее в Лондон. И бащата и сина притежават британски паспорти.

ктима макензиРеймънд Риза съди държавата и сегашния ползвател на имота, настоявайки за 958.000 евро обезщетение за пропуснати ползи между 1975 и 2012г., както и общите щети за нарушаване на правото му на собственост.
Въпросното имущество е иззето, като всички имоти, оставени от кипърските турци в периода след турската инвазия през юли 1974г.
През 1991г. имотът е под контрола на вътрешно министерство, чиято задача е да защитава имотите, докато се постигне споразумение от двете страни.

Държавата твърди, че имотът е бил иззет въз основа на закон приет през 1964 – закона за „необходимостта”, след като кипърските турци напуснали земите си.

Според закона, собственикът и неговите наследници не могат да упражняват правата си, без разрешение от настойника толкова дълго, колкото продължава разделението.
Реймънд Риза заяви пред съда, че баща му винаги се е опитал да си го върне обратно, но е бил посъветван, че няма да успее, заради събитията от 1974г.

Според съда обаче, собственикът на имота е британски гражданин, който живее постоянно в Англия.
„Конкретният случай няма нищо общо с кипърската турска собственост”, заяви съдът. “Делото се отнася до имот, които е регистриран и иззет от британски гражданин”. Съдът заяви, че случаят не трябва да се третира по-различно, от случай, свързан с кипърски грък или човек от друга националност, чийто имот или собственост е иззет.

Земята е била наета през 2010г. и след осигуряване на специално разрешително е издигната постройка – Ktima Makenzy за организиране на събития и сватби.
Държавата твърди, че не е причинена загуба на собственика, тъй като имотът е бил едно поле, а сега е жилищна площ заедно с Ktima Makenzy и е облагороден и разработен.
След процеса, съдът нареди на ответниците да освободят имота и да премахнат всички постройки. Заповедта е издадена и трябва да бъде изпълнена в пет месечен срок.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*