Внимание – Детска порнография и кибертомоз в социалните мрежи

Познавате ли Фейсбук приятелите на непълнолетните си деца?

25 годишен учител от Никозия бе задържан в понеделник по обвинение за детска порнография. При обиска на дома му са иззети три компютъра и мобилен телефон, открити са незаконни порнографски материали с участието на малолетни и непълнолетни лица.

Органите на Обединеното кралство в контакт с полицията на престъпленията в кибернетичното пространство в Кипър от известно време са следели активността на заподозрения. Засечен от британската полиция при многократно посещение на уеб сайтове за детска порнография, в понеделник полицията обискира дома на заподозрения в Никозия и иззе всички уличаващи материали.

Така полицията открива, че учителят е създал фалшив Facebook профил, за да се среща с други педофили и да обменят незаконно порнографски материали на непълнолетни.

Свидетели са заявили пред съда, че заподозреният контактува с кипърско момче на 12 години по интернет и че си споделят свои голи снимки.

Следователите добавят, че заподозреният допълнително си признал, че се е срещал с 14-годишно момиче в една църква в Никозия и са обменяли голи снимки във Facebook. Полицията в момента е в процес на издирване на двете непълнолетни деца.

2От службите на полицията съветват да следите с кого контактуват децата ви в социалните мрежи, за да не се окажат техните снимки някой ден в порнографските детски уебсайтове по света.

Във времето, в което селфито е начин на изразяване, а еротиката – част от популярната култура, всяка по-разголена снимка, която някой има, може да се окаже някъде във виртуалното пространство, без желанието на снимания. А често и въпреки неговото желание да я скрие. Например тийнейджърка праща на гаджето си подобна своя снимка, а скоро след това се разделят. За да си отмъсти, момчето пуска снимката в такава страница.

Когато във Facebook се появяват еротични снимки на тийнейджъри без тяхно знание или други, които уронват достойнството им, това е една от формите на кибертормоз, на който са подложени около една трета от децата, сблъсквали се с насилие

Децата искат да подражават на възрастните. От 5-6 години част от това желание е социалната активност. Докато другите такива опити – като пушенето, пиенето, вулгарното държание на улицата могат да бъдат забелязани от възрастните и да бъде санкционирано това поведение, то в последните няколко години това чувство за възрастностност сякаш се изнася в социалните мрежи.

Лошото в този случай е, че това рядко се вижда от възрастните и те няма как да го контролират.

Изследване на УНИЦЕФ и Дружеството на психолозите от преди три години показва, че едва 15 на 100 от родителите и не повече от 11% от учителите имат някаква представа какво е кибертормоз. Това означава, че тийнейджърите са си създали собствен свят, до които възрастните сякаш нямат достъп. Въпросът е, че когато този свят започне да става опасен за тях, те не знаят как да се справят.

Родителите трябва да обясняват на децата си цялата истина за виртуалния свят, а именно – там нищо не се губи. Ако някой публикува информация или снимка с цел да се позабавлява или да изглежда по интересен, то това може да излезе на показ в момент, в който човек не желае.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*