Внимание, вредни играчки на кипърския пазар

С наближаването на коледните празници започваме да правим план за детски подаръци и с какво да изненадаме и зарадваме децата си. Големите вериги магазини вече заредиха по рафтовете си хиляди играчки. Какво обаче трябва да знаем за тези пъстри, красиви стоки, каращи детските очи да светят от радост?

играчкиКомисията по търговия обаче установи по време на направените проверки, че в 23% от проверените играчки има риск от нараняване или задушаване и като цяло тези играчки са крайно неподходящи за децата

Един от основните проблеми е наличието на фталати (група от химични вещества, използвани за производството на пластмаса, за да стане по-гъвкава) в различни играчки, може да доведе до различни здравословни проблеми, заяви Захария Захариу, председател на Комисията по търговия.

През последните години контролът е увеличен и процентът на неподходящи и вредни играчки на пазара значително е спаднал. Все още има какво да се направи, за да сме сигурни, че децата ни играят с безвредни играчки, заяви той в добавка на казаното по-горе.

Три са инстанциите, които са отговорни за извършване на проверките и те са в постоянен контакт с европейската система Rapex, която регистрира неподходящи продукти на европейския пазар.

Сериозни са проблемите с вноса на детски играчки от трети страни и комисията иска увеличаване на контрола. Санкциите за вносители и търговци за нарушаване на закона са глоби до € 6000 или лишаване от свобода за повторно неспазване.

Потребителите могат да научат за опасни продукти, като посетят уебсайта на министерството търговията: www.mcit.gov.cy или на интернет страницата на Европейската комисия:www.ec.europa.eu/rapex

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*