Българи в Кипър, знаете ли, че днес се провежда Национален референдум

Гласуването за Националния референдум на България в подкрепа на дистанционно и електронно гласуване, започна нормално във всички градове на Кипър

Всички секции отвориха в 6:00 часа и разполагат с всичко необходимо за протичане на нормален изборен ден. Във всяка секция има и по един представител от България.

Limasol izbori
Веселка Градинарова бе една от първите, гласували в Лимасол

Краят на изборния ден е в 19:00ч. Ако след този час пред секцията има събрани български граждани, които искат да гласуват, няма да бъдат върнати и ще могат да упражнят правото си на глас.

До момента изборната активност е наистина слаба. Може би се дължи на проливния дъжд, който се изсипа в утринните часове и искрено се надяваме това да е причината. А не незнанието!

***

„Гласува ли?”, „Ще ходиш ли да гласуваш?”, „Ще отида по някое време”, „Отдавна съм скъсал връзките с родината”, „Не ме интересува”…

Това са приблизително коментарите на българите, минаващи в този час покрай офиса на Българският Вестник, натоварени с пазарски торби или слизащи към центъра на града. Застанах на вратата и питах няколко българи дали знаят за провеждащия се днес Национален референдум. Оказа се, че само двама знаеха за него…

А трябваше всички да знаят! Всяка вечер, гледайки новините по българските канали и предизборната кампания в последните десетина дни – все трябваше нещичко да са разбрали…

***

Местата и адресите по градове в Кипър, където ще можете да дадете своя вот в Националния референдум 2015 в подкрепа на дистанционното и по електронен път гласуване при произвеждане на избори и референдуми в България:

Никозия – две секции в посолството на РБългария в Кипър

Секция №13 (№ 291400150, 151), ул. „Константину Палеологу” №13 – (сградата на посолството);

Полис Хрисохус – № 291400152, ул.„Аг.Николау”, офис 102 (сградата на българското училище);

Пафос – № 291400153, ул.„Персефонис” №2 (сградата на българското училище);

Лимасол – №291400154, ул „Идалио” №17 (новата сграда на българското училище);

Ларнака – № 291400155, ул. „К.Калогера” №19, (сградата на училището Калогера);

Паралимни – № 291400156, ул. „Антони Пападопулу” №4 (сградата на сградата на синдиката СЕК) на втория етаж, в конферентната зала.

Въвеждането на възможност за дистанционно гласуване по интернет ще позволи не просто да реализираме своето право на български граждани и да гласуваме. То ще позволи да запазим нашата връзка с България и може да бъде първата стъпка към нашето по-активно участие в живота на страната ни.

Ние имаме мнение по въпроса за електронното гласуване и трябва да го изразим публично, за да бъде чут и нашият глас!

Успява само този, който вярва, че може!
Ако мислиш “сразен съм” – сразен си.
Ако мислиш “не смея” – не смееш.
Ако казваш “бих искал”, но си мислиш “не мога” –
просто няма как да успееш…
Ако мислиш, че губиш – “загубен си”,
ще ти каже светът без упойка!
Успехът се крие в твоята воля
и е в умствената ти настройка…
Ако мислиш “назад съм” – назад си,
който мисли високо – не пада!
… Но човекът, който печели играта
е този, който мисли “АЗ МОГА!”…

„Това е глас за референдумите. И това е глас, че всеки българин ще има правото оттук нататък да изисква от политиците“, каза преди два дни президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.

Така този референдум излезе от тясното поле на конкретния въпрос – един може да подкрепя електронното гласуване, друг може да има резерви към него. Но за всички остава изводът, че ако сега позволите допитването да бъде провалено, скоро може никой за нищо да не пита българите.

Не позволявайте други да решават вместо вас!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*