Кипър: Безплатни тестове за проверка на слуха на всички бебета

Безплатните тестове за слуха за бебета, родени както в държавни, така и в частни болници, ще започнат да функционират по-късно този месец.

Тестовете, които ще бъдат предоставяни безплатно на всички деца на възраст над три дни, независимо дали са родени в обществени или частни болници, ще се провеждат в държавните болници във всички области.

Аудиолозите и специално обучените здравни специалисти ще извършват тестовете след назначенията.

Процедурата е проста и продължава само няколко минути, съобщиха от министерството. “Също така е безвредно и напълно безболезнено”, се казва в него. Резултатите ще бъдат дадени на родители или настойници по едно и също време.

Министерството заяви, че тестовете осигуряват ранна диагностика и възможност за незабавно справяне със слуховия проблем.

“Това е много важно за нормалното развитие на детето”, казват от министерството.

Когато се открие проблем със слуха, детето ще бъде насочено към специализирания екип на клиниката по ушите, носа и гърлото (ENT) в Общинската болница в Никозия за оценка. Екипът ще потвърди диагнозата и ще подготви лична програма за детето, за да следи напредъка им.

Министерството на здравеопазването заяви, че счита тази програма за много важна и призова здравните специалисти и родителите да си сътрудничат.

Програмата ще стартира на 24 юни.

Заинтересованите родителите могат да се обадят на 17001 за повече информация.

Източник: Cyprus Mail

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*