Българите, работещи в чужбина са изпратили над половин милиард евро за 7 месеца

Това става ясно от разпространените вчера данни на БНБ

Работещите в чужбина българи продължават да са най-големият инвеститор у нас. За първите 7 месеца на 2015 г. емигрантите са изпратили в България 505 млн. евро. Само през юли българите, изкарващи прехраната си зад граница, са превели на своите близки и роднини 73.3 млн. евро.

От началото на годината парите, пратени от емигрантите, са били най-много през май – 83 млн. евро. Това става ясно от разпространените вчера данни на БНБ. Реално сумата, която българите, работещи в чужбина са налели у нас, е доста по-голяма от отчитаната от БНБ, тъй като в нея не се включват донесените пари на ръка.

Изпратените суми за първите седем месеца на миналата година са били почти същите – 504 млн. евро. Това прави емигрантите един от най-стабилните източници на свежи пари в страната ни. Според експерти обаче над 80% от парите, пратени от гурбетчии, отиват за сметки за вода, ток и вноски по заеми. Само около 1% от тези суми се инвестират в някакъв бизнес.

В същото време преките инвестиции у нас през юли са 108.2 млн. евро. Сумата е с 38 млн. повече, отколкото през юли 2014 г. По данните на БНБ през първите 7 месеца общият размер на чуждите инвестиции е 907.3 млн. евро – с 41.5 млн. евро повече спрямо януари – юли 2014 г.

Числата изглеждат обнадеждаващи, но трябва да се отбележи, че над 65% от чуждите инвестиции у нас, или 594 млн. евро, са заеми от компании майки към българските им поделения. Картината и миналата година бе абсолютно същата – отново 65% от инвестициите всъщност са били заеми.

Реалните инвестиции под формата на закупуване на дялове, акции и др. у нас за периода януари – юли са 219 млн. евро. Те са повече с 14.6 млн. евро спрямо привлечените инвестиции за същия период на 2014 г. Реинвестираната печалба за първите 7 месеца на 2015 г. е 94 млн. евро. За същия период на миналата година тя е била 96.3 млн. евро.

Най-големите преки инвестиции в страната за периода януари – юли 2015 г. идват от Холандия – 620.2 млн. евро. Това са над 68% от всички преки инвестиции в България за периода. Основната част от парите, идващи от Холандия, обаче са заеми от фирмите майки за българските поделения – 525 млн. евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*