Бой между полиция и мигранти в Пафос

В Пафос, в района на Хлорака, вече три дни цари напрежение. Мигрантите се опитват да отвоюват от полицията станцията на Cyprus Electricity Company, която използват като безплатен източник на енергия.

Ръководителят на община Хлорака, Николас Лясидис  каза, че ситуацията в района е неспокойна от известно време. Хората са готови на крайни мерки.

Проблемът възникна в жилищен комплекс, който правителството обяви за негоден за обитаване и реши да изгони живеещите в него. Смята се, че комплексът е дом на няколкостотин мигранти, които са отказали да напуснат сградата. Решението на съда също не е валидно.

В резултат на това властите прекъснаха електричеството и водата в жилищния комплекс. Самите жители обаче незаконно се свързват към най-близката подстанция на Електрическата компания на Кипър и отклоняват електричество от мрежата. Тази безплатна употреба продължава от доста време.

През уикенда полицията пое контрола върху трафопоста, за да не се краде повече ток. Протестиращите хвърляха камъни по служителите, избиха стъклата на полицейска кола. В резултат на това група от десетки мигранти превзеха подстанцията.

В понеделник, 14 август, полицията се върна и отново овладя ситуацията. Тогава около сто жители на жилищния комплекс излязоха на улицата и отидоха до сградата на съвета на община Хлорака. Протестиращите поискаха връщане на тока и осигуряване на нови жилища.

Вечерта мигрантите отново преминаха в настъпление. Този път полицията повика подкрепления, използва се сълзотворен газ и тълпата беше разпръсната. Служителите на реда продължават да са на място.

Николас Лясидис и местните жители са възмутени от случващото се и настояват властите да вземат незабавни мерки. Лидерът на общността предложи да бъдат задържани всички, които са незаконно на острова, а останалите да бъдат изселени и настанени в държавни центрове за бежанци. 

Самите мигранти твърдят, че са хора, а не животни и че не всички са в Кипър нелегално или участват в незаконни дейности. Някои изискват преместване в по-подходящи жилища.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*