Бившият шеф на Laiki – Вгенопулос, отказва да отговаря на въпроси

Гръцкият финансист Андреас Вгенопулос, бивш шеф на Laiki Bank и дясната му ръка Ефтимиос Вулутас са отказали да отговарят на въпроси на следователите, докато гръцкия съд не се произнесе по прилагането на това да бъдат освободени от разпит, заяви в понеделник говорителят на полицията Андреас Ангелидес.

лаикиВгенопулос, Вулутас и трима от техните бивши сътрудници трябваше да бъдат разпитани от гръцките власти в продължение на три дни – от понеделник до сряда – по въпроси, свързани с лошото управление, което е довело до фалит на банката през март 2013 година.
Тези разпити, е трябвало да бъдат посетени от двама кипърски следователите, които да търсят в действията на финансистите евентуални престъпни действия, които са довели до икономически колапс на Кипър. Изчерпателният разпит на кипърските бивши служители на Laiki, довежда следователите до необходимостта да чуят версията и на Вгенопулос, Вулутас и другите трима сътрудници. Според протокола, докато петимата мъже живеят в Гърция, те могат да бъдат разпитвани само от гръцката полиция в присъствието на двамата кипърски следователи, специално изпратени до Атина, за да присъстват на делото. Но когато се явиха за разпит в понеделник сутринта, Вгенопулос и Вулутас информираха следователите, че е подадено искане да бъдат освободени от производство.

„Те заявиха, и това е записано, че докато се очаква решението по тяхното искане, няма да отговарят на никакви въпроси”. Гръцките следователи ще възобновят производството във вторник, за да поставят под отговорност останалите трима сътрудници. Кипърските власти са подложени на натиск през последните месеци заради бавното темпо на разследване на  лицата, отговорни за икономическия колапс на страната, и неспособността да се подведе под отговорност Вгенопулос и кръга му от сътрудници пред съда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*