Безплатни стоматологични прегледи в големите болници в петък

Здравното министерство предлага безплатни стоматологични прегледи в петък от мобилни екипи, които се разположени в дворовете на държавните болници в Никозия, Лимасол, Пафос и старата болница в Ларнака  по време на амбулаторните часове.

Кампанията е озаглавена “Празник на здравите усмивки”.

“Това действие е част от мисията на Министерството на здравето да се повиши обществената осведоменост за значението на профилактичните стоматологични прегледи”, се казва в изявление.

“В медицинската  литература е документирана връзката между здравето на устната кухина като цяло и различни други заболявания и състояния, като диабет и сърдечно-съдови заболявания.”

В документа се заявява, че липсата на орално здраве води до сериозни социални и икономически разходи.

“По-голямата част от тези разходи са свързани с разходите на частния сектор, което прави оралното здраве податливо на неблагоприятното развитие от икономически спадове”, допълни министерството.

“Празникът на здрави усмивки” има за цел да подчертае значението на оралното здраве като неразделна част от качеството на живот.

Според министерството, за да се поддържа добро здраве на устната кухина, е препоръчително зъбите да се четкат най-малко два пъти на ден с флуоридна паста за зъби, да се намали потреблението на захар в храната и редовно да се правят посещения при стоматолог за профилактика, ранно откриване и лечение.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*