Арестувани банкови служители за измама в особено висок размер

Шестнадесет заподозрени са арестувани във връзка с измама на стойност около 12 млн. евро от клон Агия Фила на Кооп банк и са задържани под стража в продължение на седем дни от сряда сутринта.

Изслушването за неотклонение започна във вторник и продължи около девет часа, преди съдът да го отложи за сряда. Още трима заподозрени все още се издирват във връзка със случая.

Заповеди за арест са били издадени за общо 19 лица. Делото се отнася до одобрението на 11 заеми на стойност от 11,9 милиона между 2007 и 2009 г. Заемите са отпуснати без необходимото обезпечение, собствеността е надценена, съществуват неоправдани депозити по сметки и са използвани незаконни методи за принуждаване на хора да стават гаранти. Заемите са били одобрени, а оценителите са  надценили имотите, за да се осигури заем, по-голям от стойността на ипотеката. В един от случаите, съдът изслуша двамата оценители, определили стойността на имота в размер на 1.1 млн.евро докато неговата реална стойност в имотния регистър е  307,000 евро. Друг имот е оценен на 1,6 млн.евро, а реалната оценка е 297,000 евро. Банковите документи по-късно се променят, без знанието на първичните длъжници. Парите от заемите постъпват в лични и фирмени сметки. Кооп служителите, които посредничат са били възнаградени финансово.

Полицията в момента разследва 71 банкови сметки, някои от които с депозити, които не могат да бъдат оправдани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*