Анастасиадис: Кипър е посланика на Йордания в ЕС

Част от усилията за просперитет в региона е изграждането на тристранно сътрудничество между Кипър, Йордания и Гърция, заяви вчера президентът Никос Анастасиадис.

В изказване след срещата с йорданския премиер Абдула Нсур, Анастасиадис сподели, че Кипър е готов да започне преговори на техническо равнище, за намирането на осъществим начини за износ на природен газ за Йордания.
Президентът заяви, че Кипър може да бъде мост на взаимодействие в региона.
„Ние сме готови да бъдем мост и да допринесем  за намирането на начини за сътрудничество”, каза той. „Ето защо ние изграждаме тристранно сътрудничество между Египет, Гърция и Кипър, с Израел и Гърция, а сега и нова тристранна връзка между Йордания, Кипър и Гърция”.

Анастасиадис сподели, че те са обсъждали и възможностите за привличането и на други страни от региона. „За да има просперитет, първо трябва да има мир и стабилност. И това е, което ние се опитваме да постигнем: по-здрави и силни отношения на страните от региона”. В сряда кипърския президент се срещна и с йорданския крал Абдула II.
Президентът каза, че има взаимна решимост да се продължат и разширяват отличните взаимоотношения между двете страни, особено в момент, когато събития в региона са обезпокоителни. Анастасиадис разкри, че Йорданско посолство ще бъде открито в Никозия и то се очаква да започне в началото на 2016г., нещо, което според крал Абдула е много важно за двустранните отношения.
Фактът, че Йордания осигурява подслон и подходящи условия за живот на повече от 1.2 милиона бежанци е социален и хуманитарен акт. „Йордания може да разчита на нашата подкрепа в усилията за ефективно управление на задълбочаващата се хуманитарна криза”, заяви Анастасиадис, като обеща да представи ситуацията в Йордания по време на неформалната среща на върха в четвъртък в Малта.
Никозия възнамерява да предложи на ЕС да предостави финансова помощ на Йордания, така че да могат да се справят с огромния приток на

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*