Агия Напа: 10+1

 

Община Агия Напа залага на промените

С различни проекти и нови дейности, Агия Напа залага на промени, които ще подобрят туристическия профил на курорта.

В отдел „Планиране” на общината вече са подадени три нови проекта, които са на стойност от 11 до 16 млн.евро.

Една от целите е възстановяване и възраждане на културното и историческо наследство – модернизирането на средновековния манастир и разработване на нов вид туризъм – религиозен и културен; създаване на специализирани магазинчета, в които да се предлагат природни и екологични продукти и много други.

Осем проекта вече са приключили – пристанището, подводния музей и амфитеатъра, които вече функционират.

-1Парк на фигурите

Кметът на Агия Напа, Яннис Карузос се стреми да придаде модерен облик на курорта, превръщайки го в град на парковете и паметниците. До 10 май ще приключи подготовката на „Парка на фигурите”, където 20 творци от Италия, Куба, Франция, Тунис, Гърция, Украйна, Грузия, Кипър, Колумбия, Сирия, Аржентина и други ще изложат творби от дърворезба на II-рия симпозиум по дърворезба. Паркът се намира на кръстовището на бул.Каво Греко и Крио Неро в местност с рядка растителност и панорама.

 

 

graffiti

   Графити по сградите

Чрез организирането на фестивал на изкуствата, община Агия Напа успя да придобие ново лице. Известни творци, занимаващи се с рисуване и графити, обновиха фасадите на много сгради в градчето, добавяйки цвят, изкуство и креативност.

 

 

 

kaktoii

  Парка на кактусите

Впечатляващ парк с 4000 палми, кактуси и други редки средиземноморски растителни видове.

 

 

 

 

yfalosagianapa0001

      Изкуствения риф    

Първия изкуствен риф в Агия Напа е успешен с възможност за подводна разходка, показваща изключителен пейзаж.

 

 

 

      diasimotitesАлея на знаменитостите

Агия Напа има своя площад на славата, където знаменитости, художници, поети и изпълнители имат своята звезда. Сред тях са Нана Мускури, Марио Франгулис, футболиста Иън Ръш и много други, посетили курорта.

 

 

 gamoii Сключване на граждански брак

В рамките на обогатяването и модернизирането на туристическия продукт, община Агия Напа е увеличила обектите за граждански сватби.

Десетки млади двойки се вричат “Докато смъртта ни раздели” на морския бряг и се тръгват с незабравими спомени за това райско кътче.

 

 

                    pezodromiaНови тротоари

Започна подмяната на тротоарите в курорта с изграждането им с камък Карусто, който придава облик на старинен път-плочник.

 

 

 

      limanakiagnapasПаметника на рибаря и русалката

Рибарското пристанище придобива нова самоличност. Със сътрудничеството на собственици от района ще бъдат изградени две скулптури – Рибарски мемориал и русалка. Дейностите по проекта вече са започнали.

 

 

    parkoeikastikoПодводен музей на статуите

Подводния музей на изкуствата, който ще бъде в областта Пернера ще бъде изграден по образец на съществуващия в Мексико. Темиште са от гръцката митология, първите фигури вече са поставени, като се очаква в началото на лятото проектът да бъде завършен.

 

 

makronisos-marina   Яхтеното пристанище

След потвърдена банкова гаранция от 25 млн.евро, старта на строителството на яхтеното пристанище е въпрос на време. Проектът ще бъде завършен през следващите три години.

 

 

amfinew0001      Амфитеатър

Първата положителна стъпка за изграждане на Амфитеатър с 2117 места в Агия Напа вече е направена и проектът е одобрен. Общата стойност на проекта се оценява на € 3,000,000. Амфитеатърът ще се построи до спортен център Агия Напа, на хълма и с панорамен изглед към морето. Този проект ще даде възможност за провеждане на постановки, фестивали и концерти през цялата година.

В момента се работи по осигуряване на разрешителните за строеж.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*