Янис Карусос: Не купувайте засега самолетни билети

Министърът на транспорта Янис Карусос предупреди потребителите в сряда да спрат да купуват самолетни билети. Вероятността полетите да бъдат отменени е голяма, поради все още неясната ситуация с възобновяване на пътуванията и туризма в различните държави.

В радиоинтервю за CyBC radio, Карусос заяви, че настоящата забрана на Кипър за граждански полети трябва да изтече на 28 май, но това не означава, че няма да бъде удължена с още 14 дни до 9 юни.

Според него много авиокомпании се втурват да отварят полети и продават билети.

„За съжаление целта не е да се извършват полетите, целта е да се съберат пари от продадени билети. А когато полетът се отмени, вместо да върнат парите, дават ваучери“, каза той.

Европейската комисия заяви в сряда, че изпраща писма до страните от ЕС, припомняйки им, че всички клиенти имат право на възстановяване на пари в случай на анулирани пътувания или почивки поради пандемията.

Карусос заяви, че единствените полети, за които хората спокойно могат да резервират/закупят билет, засега са за репатриране и тези полети продължават. Досега около 7000 души са репатрирани, каза той.

Много сънародници в Кипър закупиха билети за България, с надеждата, че ще могат да се приберат. Но си останаха с ваучери в ръцете и уверението, че могат да ги ползват веднага след отпадане на забраната на правителството за граждански полети.

От въвеждането на тотална забрана за полети от всички страни за Кипър от 21 март 2020 г. до момента, за България имаше само два репатрационни полета на 13/4/20 и 11/5/2020 със съдействието на МВнР и българското посолство в Кипър.

Ако има условия за трети такъв, ще бъдем своевременно уведомени от посолството на РБългария в Кипър.

Източник: Cyprus Mail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*