“Ще гледаме да вържем изпуснатите краища”

Външният министър Йоанис Касулидис е потвърдил, че президентът Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ ще търсят възможност да “вържат някои изпустани краища” по време на следващата им среща.

В интервю за държавното радио днес сутринта той потвърди, че някои от темите, които ще бъдат обсъдени по време на следващата среща между двамата лидери са чувствителни въпроси като безопасността, териториални спорове, както и въпроси, свързани с възможното двудържавно федерално управление.

“Двамата лидери ще търсят отговори на тези чувствителни въпроси и ще обсъдят нерешените разногласия между двамата преговарящи [кипърския гърци преговарящ Андреас Мавроянис и кипърския турски преговарящ Йоздил Нами]. След срещата всеки ръководител тогава ще информира съответния преговарящ и как да продължи напред. ”

В съобщения във “Филелефтерос” във вторник се заявява, че двете страни са заседнали върху въпроса за поръчителите/безопасността по време на разговорите с чуждестранни дипломати, които призовават двете общности да покажат “повече компромиси.”

Касулидис потвърди, че има някои спорни точки, които са били очаквани преди, добавяйки, че мерките за изграждане на доверие (CBM) са добър начин успоредно да се подтикнат и направляват преговорите.

“Преговорите не трябва да се провеждат на живо в ефир. Ние трябва да продължим напред колебливо и виждаме ниската политика за укрепване на доверието като добър начин да се движим напред в този момент във времето. ”

Двете страни официално са съгласни на практика да се обедини островът под федерален чадър над две държави , но не са съгласни по въпроси като компетенции на централно правителство, правата за пребиваване и правата на собственост на хилядите вътрешно разселени лица.

Последният голям опит за решение пропадна през 2004 г., когато кипърските гърци отхвърлиха плана за обединението, приет от кипърските турци.

Отношенията между двете страни са значително подобрени след избирането на Акънджъ и историческата разходка заедно през двете страни на разделителната линия по улица “Ледра” по-рано този месец, което и двете общности квалифицират като “допълнителна надежда за обединение”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*