ШОК: Купувачите на горива от окупираните територии са изправени пред глоба от 4 евро на литър

Тези, които преминават в окупираните територии с единствената цел да заредят колите си с бензин, са изправени пред глоба от 4 евро на литър, според служител на митническата служба, пише днес Cyprus Mail.

Говорителят на митническото управление Г.Константину каза в четвъртък, че засилените проверки за предотвратяване на вноса на гориво означават, че митническите служители на контролно-пропускателните пунктове проверяват и частни автомобили.

Според изявлението му пред Brief, ако се докаже, че човек е преминал в окупираната част с единствената цел да купи бензин, тогава ще бъде наложена глоба от 4 евро на литър.

Коментарите му предизвикаха объркване, тъй като в края на миналия месец президентът Никос Христодулидес каза по въпроса, че може да се зарежда гориво, ако е за лична употреба.

Правителството даде ясно да се разбере, че не е незаконно кипърските гърци да пълнят резервоарите си от там, като същевременно могат да добавят и десет литра в туба.

Всъщност Константину каза, че докато се фокусират върху търговския характер на незаконния внос на горива, те проверяват и частни превозни средства. Съвсем наскоро, каза говорителят, те открили 160 литра бензин, съхранявани в осем контейнера във вагон-седан.

Говорителят обаче настоя, че „частните превозни средства също се проверяват и подробностите за това кога са преминали се записват, така че ако при завръщането им е ясно, че са отишли  в окупираните територии само за да заредят и без друга причина, тогава се налага глоба“.

„Например, ако някой пресече само за няколко минути и чрез проверки се установи, че е заредил гориво, тогава очевидно това не е свързано с Регламента за зелената линия – следователно единствената причина за пресичане е да се избегнат данъци върху горивото“, каза Константину.

Той допълни, че в такава ситуация се налага глоба според количеството закупено гориво.

Константину не беше открит за коментар. Служител от вътрешното министерство каза на Cyprus Mail, че докато се занимават с Регламента за зелената линия, митническият отдел е по-подходящ да коментира въпроса.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*