Шест държавни болници в Кипър стават автономни

Със законопроекта изработен от Министерството на здравеопазването за автономията на държавните болници, който трябва да стартира до юни 2015 г., петте многопрофилни болници, действащи понастоящем, и болница Макариос се превръщат в обществени организации.

Промяната има за цел всяка болница да управлява бюджета си сама, да взема самостоятелни решения в условията на конкуренция и рационализиране на разходите им.

Организациите ще управляват самостоятелно приходите и разходите си и ще представят на МС годишните си бюджети за следващата година за одобряване.
Според министъра на здравеопазването Филипос Патсалис, в проекта е предвидено първите три години от старта на промените, всички дефицити на болниците да бъдат покрити от държавата. Разходите на дружествата ще бъдат контролирани от главния одитор. Вътрешния одит на всяко дружество ще съгласува всяко действие с външен одитор, определен от държавата.
Асоциацията на частните болници в Кипър ΠΑΣΙΝ е загрижена от намерението на правителството за покриване на дефицитите, на които могат да бъдат изложени организациите за първите три години. Според тях, това решение съдържа елементи на нелоялна конкуренция и не може да бъде прието.

Дружествата ще се оглавяват от изпълнителен директор и заместник-главен изпълнителен директор, които ще се назначават за срок от пет години.

Има много неясноти все още по предложения модел на промяна в здравната реформа на Кипър. Едно е ясно, промените се правят по настояване на Тройката в стремеж за намаляване разходите в здравеопазването. Модел, приличащ страшно много на българската здравна каса, която от няколко години буксува в родината ни и не работи рационално.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*