Шабла приема натовския щаб

Военното градче може да се разположи в зенитния полигон

Командният център на НАТО в България ще бъде разположен до град Шабла. Това съобщиха за “Стандарт” източници от българския генералитет. Около центъра ще бъде изградена и военна база, чиято основна цел ще бъде охрана на изнесения команден щаб. Официално за предстоящото изграждане на натовската база бе съобщено по време на посещението на генералния секретар на алианса Йенс Солтенберг миналата седмица. Оказа се, че обявяването на новината предизвика изненада в повечето български политици.

Започна наддаване за това къде ще бъде командната база на НАТО в България. Появиха се информации, че тя ще бъде ситуирана във Варна. Там ще има много малко натовци, по-скоро за пред публиката. Основният център обаче ще бъде край Шабла, твърдят източниците на “Стандарт”. След срещата на най-високо ниво в Уелс през септември миналата година алиансът взе решение за изграждането на подобни командни бази в Литва, Латвия и Естония – от една страна, и Румъния и България, от друга.

“Стандарт” научи, че южното крило е трябвало да бъде попълнено с команден център и в Турция, който да бъде разположен на нейното черноморско крайбрежие.

Анкара обаче е отказала, за да не разваля отношенията си с Русия.
Командната база на НАТО край Шабла ще има за цел основно контрол на морския трафик, управление на многонационалните военни формирования на пакта в региона, разузнаване – основно електронно и радиолокационно и аналитичен център. НАТО има практика в подобни командни бази да бъдат изпращани най-подготвените офицери.

Там ще работят и умовете на военната доктрина, чиято основна цел е анализ на ситуацията, източно от българското крайбрежие. Със сигурност при изграждането на базата ще бъдат създадени нови стационарни линии за свръзка чрез кабели

Това е така, защото сателитната връзка е лесно уязвима за разузнавателните средства за противника, обясниха военни. Основен момент ще бъде и изграждането на логистиката, която включва на практика създаването на малко градче с всички удобства за военните в него. Командният център на пакта в България се очаква да има основните отдели на останалите подобни бази в Европа. Въпреки че българският със сигурност ще бъде по-малък, той ще включва следните отдели: отдел личен състав, който ще прави подбор на кадрите, разузнавателен отдел, чиято цел е събиране на информация чрез електронно и радиолокационно разузнаване, оперативен отдел, където се разиграва чисто военната обстановка и се вземат решения, технически отдел, който се грижи за техниката в базата, логистичен, който пък поема цялата логистика, и свързочен.

Наши военни припомниха, че през последните десет години българският морски флот се дислоцира основно на юг от Бургас. Така на практика Варна и районът останаха свободни за военноморско присъствие. В морската ни столица обаче е щабът на нашия флот.

Шабла е идеалното място за подобен център. Според радиоразузнавачи климатът там подпомага получаването на информация по електронен и радиолокационен път.

Разстоянието до Крим е само четиристотин километра. Край града се намира единственият у нас зенитен полигон, на който десетилетия наред са тренирали български ракетчици и зенитчици. Напълно възможно е натовската база да бъде изградена именно в този район, твърдят запознати.

В непосредствена близост е военното летище на Добрич. Факт, който със сигурност е бил отчетен при избора на Шабла.

От години наред се счита, че руското влияние във Варна е особено силно. Не е тайна, че градът се приема за предпочитан от организираната престъпност на страни от бившия Съветски съюз. Според български анализатори, изборът на района за натовска база е свързан и с тези факти. Не случайно командването на НАТО за Южна Европа е ситуирано в Неапол, където мафията в Италия е най-силна. Явно и у нас подходът е същият.

Командната база на НАТО в България ще може да ръководи мобилни военни формирования, които се намират на наша територия. Наскоро единствено “Стандарт” съобщи, че от 2015 г. на база “Ново село” край Сливен ще има учения през цялата година. Първото вече започна в началото на януари и в него участват формирования на морската пехота на САЩ и армиите на България, Румъния и Сърбия. Идеята е постоянните учения, които се провеждат на базата, да бъдат използвани за максимална тренираност на личния състав преди евентуалното му изпращане в реални бойни действия. Досега те се водиха основно в Ирак и Афганистан. Ако се наложи обаче, този път предислокацията може да се окаже Украйна. Не е тайна, че новите командни бази на НАТО се изграждат именно във връзка с усложнената обстановка в Украйна и анексирането на Крим. При всички случаи може да се очаква засилено присъствие на военноморски сили на пакта в Черно море. Със сигурност ще бъде използвана радиолокационната система ЕКРАН, която контролира корабоплаването и охраната на морската ни граница.

Офицерите се сменят през 3 г.

Офицерите, които служат в подобни командни бази, като тази в Шабла, са от всички страни членки на пакта. Официално те общуват на английски. Престоят им обаче е две, максимум до три години. Това е така, за да не влизат в близки отношения с групи от местното население и да няма обвързаности, твърдят запознати. Офицерите се определят от страната членка, която ги изпраща. Със сигурност желаещите да служат в команден център на НАТО ще бъдат много. Основната причина е заплащането, което е по-високо от това в Българската армия. И в момента наши офицери служат в различни командни бази на пакта в Европа. Ние вече имаме подготвени кадри, категорични са висши военни.

Копирано от standartnews.com

 

В Шабла не знаят, че ще има база на НАТО

В Шабла не знаят, че се правят планове край града да бъде изграден команден център и база на НАТО. Това стана ясно от изявление за ДУМА вчера на Райна Бърдарева, кмет на общината.

 

Решението на президента – изненада за българските политици

Гражданска Петиция против строежа на команден център(щаб) на НАТО край Шабла

След подобни публикации в редица български медии, които като че ли приветстват президентското решение, тръгна подписка на българи от цялата страна.

Прави впечатление пасивността на местното население. Някои коментират „Добре, ще се отворят нови работни места в района”, други са категорични, че загубите ще са повече от ползите, предвид туризма в северното черноморие, който разчита изцяло на руските туристи. Изказват се опасения, че след създаването на база на НАТО, много скоро ще се заговори за шистовия газ в Добруджа. Помним протестите на добруджанци преди година-две, които се обявиха открито срещу добива му. Страхуват се, че ще се намери някой, който да позволи проучванията и добива също така тихичко, без допитване до народа и политиците, както в този случай. Има и десетки коментари, че стане ли това, птиче няма да може да прехвръкне край морето, камо ли плажуващи. Шабла е все още едно от малкото запазени местенца в България с чист пясък и позапазени дюни. Трети си дават сметка, че обръщаме гръб на Русия и ставаме открити врагове.

Много шабленци от по-старото поколение помнят в годините на комунизма как силите на Варшавския договор провеждаха своите учения на същия този военен полигон, който функционира и до днес. Но докато досега се разминаваха с някой счупен прозорец и без сериозни инциденти, сега се страхуват, че цяла Добруджа може да бъде изтрита от лицето на земята, ако се стигне до размяна на въздушни удари.

В интернет пространството започна подписка срещу създаването на база на НАТО край Шабла.

Ако се интересувате от коментарите на сънародниците ни или искате да се подпишете в подписката срещу базата на НАТО в България, можете да го направите на:

http://www.peticiq.com/signatures/108229/

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*