Удължават срока за премахването на петролните и газови съоръжения от Ларнака

 

Премахването на газовите и петролни съоръжения от брега на Ларнака е удължен с две години.

„Вчера бяхме уведомени от министерството на вътрешните работи, че последната дата за ползването на частните петролни съоръженияте 1 март 2018 г., а за газовите компании е 1 март 2019 г“, коментира кмета на Ларнака Андреас Вирас.

Той подчерта, че общината Ларнака ще изисква фирмите да плащат значително обезщетение за нарушаване на постановлението, което приключи на 31 януари тази година.

Вирас каза, че общината не е доволна от удължаването на срока, тъй като Ларнака отдавна иска премахването на компаниите от брега, но важното е, че е определена дата. Общината е поискала среща с Министерството на вътрешните работи, съответните министерства и с петролните и газови компании, за да се види как ще се процедира оттук нататък. Процесът на демонтаж и преместване на нефтените и газови инсталации в Ларнака вече е започнал. Първата фаза се очаква да продължи от три до четири месеца, през които ще бъдат демонтирани резервоарите за съхранение на нефт и тръбите.

Втората фаза включва почистване на подпочвения слой и третата фаза премахването на всички останали съоръжения.

Скалиотес и общината, въпреки че вече не искат петролните съоръжения на брега, ще трябва да почакат още някоя година, за голямо съжаление.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*