Одисеас Михаелидес: Сладка сделка за ОПАП, но не и за Кипър

 

Гигантът ОПАП, които по силата на междудържавно споразумение между Кипър и Гърция има монопол върху лотарийните игри тук, трябва да плаща на държавата около 25 млн. евро повече отколкото в действителност, каза главния одитор. Одисеас Михаелидес докладва на депутатите актуална информация, която той е събрал за споразумението с ОПАП, което според него е силно изопачено и е срещу Кипър.

Запознати със случая твърдят, че тъй като гръцката държава вече не е акционер в ОПАП, то и специалния статут на ОПАП, следва да бъде отменен.

Михаелидес разкри, че до 2013 г. приходите на държавата от ОПАП са средно около 10 млн. евро годишно. Но през същия период брутните постъпления на ОПАП отскочиха от 50 млн. евро да почти 200 млн. евро.

Според новия законопроект, ОПАП ще действа чрез лицензионен договор за определен период от време и с други правила и условия, по-благоприятни за кипърската държава.

Освен това се посочва, че доставчикът трябва да плати на държавата 24% данък върху брутните печалби (за сравнение, ОПАП плаща 30% данък в Гърция), или най-малко  20 млн. евро на година, в зависимост от това, кое е по-голямо.

След като законодателството е приет от парламента, държавата ще бъде в състояние да се откаже от междудържавното споразумение с Гърция.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*