Удари първият училищен звънец в две от българските училища

Българските училища „Народни будители“ в Паралимни и „Никола Вапцаров“ в Никозия откриха учебната си година в събота – юбилейна и за двете.

На 2 септември отвориха врати две от българските училища в Кипър. Те посрещнаха своите ученици за пореден път в обновените си класни стаи.

В 8:30 сутринта в красиво декорирания си двор на училище „Народни будители“ в Паралимни, с бенефициент Българската културна асоциация в Кипър „Атанас Шабанов“ бе даден старт на първия учебен ден. Новата учебна година започна с празнична програма и традиционния за този ден водосвет, проведен от българския свещеник в града отец Станислав Симеонов, който освен това е и горд баща на първокласник в училището. Прозвучаха поздрави и стихчета, изпълнени от най-малките ученици.

Училищният ръководител г-жа Живка Милова поздрави присъстващите в обновения двор ученици, учители и родители с началото на юбилейната за училището 15-та година и пожела успехи на всички в благородното и родолюбиво дело. Тя удари първия училищен звънец и по стара българска традиция плисна менче вода за късмет на тазгодишните първолаци.

 

В училище “Народни будители” се обучават над 100 ученици от 4 годишна възраст до 12 клас, на които преподават 5 квалифицирани учители по българки език и литература, родинознание, история на България, география на България.

На децата се предлагат и разнообразни извънкласни форми, сред които на първо място са народните танци, привличащи все повече ученици.

Училището е създадено през 2009 година и до днес през него са преминали повече от 1000 деца.

Своята юбилейна 10-та учебна година откри и училище „Никола Вапцаров“ в Никозия. Първият звънец там удари в 10 часа в салона на училището. Децата от предучилищната група, първи и втори клас, които посещават лятната занималня, представиха драматизация по народната приказка „Дядо вади ряпа“ и кратък рецитал със стихове. Обръщение към присъстващите отправиха председателят на организацията бенефициент на училището – Съюза на българите в Кипър, г-н  Калин Павлов и училищният ръководител г-жа Даниела Вуюка.

Училището отваря врати за първи път за началото на учебната година през 2013 и оттогава обучава ученици от всички класове и нива на средното образование от предучилищна възраст до завършващи зрелостници.

Към момента в училището се обучават над 180 деца в добре оборудвана сграда, от квалифицирани специалисти по всички предмети, изучавани в БНУ, както и множеството извънкласни дейности.

В Република Кипър функционират общо 10 български неделни училища във всички по-големи градове на острова. Останалите предстои да открият своята учебна година през следващите 2 седмици.

Напомняме, че все още имате възможност да запишете детето си, както писа по-рано изданието ни.

Желаем на всички здрава, ползотворна и вдъхновена учебна година!

Снимки Живка Милова и БУ “Н. Вапцаров” 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*