Тържествено честване, молебен и панихида на 3-ти март в Паралимни

В Неделя на 3-ти март в 11:00 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен и панихида в Паралимни в памет на геройски загиналите в Руско-Турската освободителна война и за освобождението на България.

Службата ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство г-н г-н Василий, Митрополит Амохосту – Константийски и отец Станислав Симеонов в църквата „Св.Георги“, която се намира на центъра на Паралимни.

След църковната служба, предстои официална част и коктейл в християнския културен център на църквата „Св.Георги“.

Събитието се организира от Българското училище „Народни будители“, родителския съвет и отец Станислав Симеонов.

Всички сме поканени!

***

В момента върви анкета по една от българските телевизии „Какво е 3-ти март за мен“ и българи от различни възрасти и професии изразяват мнението си за националния ни празник.

Хиляди коментират тази дата, едни са „За“, други „Против“, трети я разпъват на кръст и напълно отричат, четвърти направо не знаят какво искат.

Започвам да си мисля, че в последните години се води настоятелна политика или кампания да се омаловажи тази дата и факта, че с подписването на Санстефанския мирен договор, България възкръсва на картата на Европа.

Слага се край на османското робство/присъствие/владичество. Спорно понятие, дори историците не могат да се разберат по този въпрос, камо ли обикновения българин, който не е чел Вазов, Захари Стоянов и други автори, живели и описали борбите на народа ни за свобода и независимост.

Какво е за мен 3-ти март? Често съм си задавала този въпрос, особено около третия ден на март… Същото ме попитаха и внуците ми преди година-две, когато ги взех със себе си на едно българско събитие, посветено на тази дата. Българският им е беден, не разбраха много от рецитала, но виждаха ентусиазма на децата, рецитирайки „Аз съм българче!“ Отговорих кратичко: „Дата, на която България получи своята свобода и независимост.“

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*