Смъртоносното земетресението в Турция предизвика малко цунами във Фамагуста

Силно земетресение с магнитуд 7,8 стана на 06/02/2023 през нощта в югоизточната част на Турция. Заради тежките последици страната поиска международна помощ. В Кипър, на 200-400 км от епицентъра, е усетено като вторичен трус със сила 3-4 степен по Рихтер.

Земетресението с продължителност една минута  стана на дълбочина 10 км, кипърско време – в 03.17 ч. Най-разрушителният трус беше последван от десетки повторни удари с магнитуд 4-6 по Рихтер. Сеизмичната активност все още не стихва, съобщават от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Епицентърът е бил в района на Пазарджик, недалеч от големия град Газиантеп с население от 2 милиона души. Много жилищни и офис сгради в близките градове, както и в съседна Сирия в провинция Алепо, бяха напълно разрушени или претърпяха сериозни щети. Избухнали са и много пожари. Част от стените на историческата крепост Газиантеп, включена в списъка на ЮНЕСКО, се срути.

Бедствието отне живота на над 300 души. Над 2000 души са ранени.

Кипър се намира на 200-400 км от епицентъра. Земетресението е усетено от местните като трус с магнитуд 3-4 по Рихтер.

Земетресението в Турция предизвика малко цунами във Фамагуста.

Според Кипърския сеизмологичен център, трусове са усетени и в радиус от 600 км от епицентъра – в Турция, Сирия, Ливан, Ирак, Израел, Египет, Грузия и Армения. В Кипър, в морето източно от Фамагуста, земетресение с магнитуд 3,6 беше регистрирано предишната сутрин – 5 февруари.

В Турция се провежда активна спасителна работа. Правителството поиска международна помощ. До момента над 1000 доброволци са отишли ​​в района на бедствието.

Последното подобно силно земетресение е станало в Турция през 1999 г. Тогава магнитудът беше 7,4. В резултат на разрушенията загинаха около 17 000 души.

Припомняме, че на 26 януари тази година ехото от земетресение с епицентър край бреговете на гръцкия Родос достигна Кипър.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*