Тържествена литургия  и благодарствен молебен в Паралимни

Честит 3-ти март, българи!

Днес  е празник! Празник на държавността, вярата, силата на българския дух за свобода и независимост. Ден на преклонение и признателност в памет на геройски загиналите в Руско-Турската освободителна война и за освобождението на България.

Днес, за първи път в Кипър бе отслужен благодарствен молебен и панихида от четирима свещеници, представители на кипърската, българската, руската и румънската църква. За първи път службата се водеше на български и гръцки език. Силно, затрогващо и неповторимо.

Вероятно в ушите на повечето от присъстващите все още кънтят словата на Негово Преосвещенство Митрополит Василий, удовлетворението му, че в неговата епархия има църковни служители, представители на българската, руската и румънска страна, които в този ден застанаха един до друг и отслужиха благодарствения молебен;  сърдечния му поздрав за Националния празник на България, 3-ти март и пожеланията му за мир и благоденствие за всички християни и народи.

Църквата „Св.Георги“ се оказа малка за всички, които дойдоха. Не ги спря проливния дъжд или други планове в почивния ден.

Благодарим ви!

След църковната служба в Християнския културен център на църквата „Св.Георги“ се състоя официална презентация на български и гръцки език, разказваща за битките на народа ни и хронологията на Освободителната война.

Тази година се навършват 141 години от тези жестоки и епични времена. Но дори и далеч от родината, българите в Кипър помнят героите ни и ги славят. Децата ни учат български език и не се срамуват да се нарекат българи.

Събитието бе организирано от Българското училище „Народни будители“, родителския съвет и отец Станислав Симеонов.

Изказвам благодарност към всички, които подкрепиха събитието и участваха активно в подготовката му.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*