Турция изрази възмущението си резолюцията на ЕП за безследно изчезналите

Разкопаване на останки на изчезнали лица

Турското външно министерство разкритикува резолюцията, приета от Европейския парламент (ЕП) миналата седмица, осъждаща продължаващото преместване от турската армия на гробовете на изчезнали лица в северните части на острова, в предполагаем опит да се прикрие съществуването на масови гробове.

В изявление на сайта на турското външно министерство, говорителят Танжу Билгин каза, че резолюцията е “изцяло едностранно решение” и подкопава репутацията на Европейския парламент.

Билгин каза, че въпросът за изчезналите лица в Кипър, “който е човешка трагедия” е чувствителен за двете кипърски общности – гърци и кипърските турци.

“В действителност, има и много турци, които все още липсват за периода 1963-1974”, каза той.

“Въпреки че Европейската комисия вече призна този факт, неприемливо е, че няма препратки към липсващите кипърски турци в резолюцията. Изключително жалко е, че ЕП не обърна внимание на загубите на кипърските турци и прие предубедена резолюция по толкова чувствителен въпрос, който трябва да бъде решен далеч от политическите полемики. ”

Той каза, че резолюцията не би имала положителен принос към работата на тристранния Комитет за безследно изчезналите лица в Кипър (CMP), който се осъществява с финансовата помощ на Турция, както и на редица други страни. “Ние няма да приемем това едностранно решение под никаква форма”, добави Билгин.

В резолюцията си от миналата седмица, ЕП осъди “преместването”, което се прави в село Орнити – където бяха разкопни четири погребения, две от които са масови гробове. Има доказателства, че останките на 71 изчезнали цивилни лица са били ексхумирани и отстранени умишлено. ЕП каза, че това е “голямо неуважение към изчезналите лица и грубо нарушение на правата на техните семейства, най-накрая да знаят какви са реалните условия на смъртта на любимите им хора.”

Депутатите призоваха за незабавна и пълна проверка на съдбата на изчезналите лица и призоваха турското правителство “незабавно да преустанови премахването на останките от масовите гробове и да се съобрази с международното право, международното хуманитарно право и решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)” и “да изпълни изцяло задължението си след решението на ЕСПЧ, да компенсира семействата на изчезналите лица. ”

На всичкото отгоре, също миналата седмица, стана ясно, че на семейството на кипърски грък, който е изчезнал през 1974 г. са били дадени кости, принадлежащи на други трима души, заедно с останките му. Останките на Йоргос Фори бяха намерени през октомври в масов гроб в Орнити, едно от местата, които са били разкопани от турската армия, като костите са били отстранявани.

СМР каза в понеделник в изявление, че след последните събития, тримата членове – по един на кипърските гърци, един на кипърските турци и един представител на ООН – ще проведат пресконференция в сряда, за да обсъдят полемиките в процеса на идентификация.

Около 2000 души – 1508 кипърски гърци и 493 кипърски турци – са в списъците на безследно изчезналите след междуобщностните сражения през 60-те и инвазията. СМР е установил до момента самоличността на 430 кипърски гърци и 138 кипърски турци.

Неговият мандат не включва търсене и приписване на отговорността за смъртта на изчезналите лица или правене на заключения за причината за смъртта им.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*