Турция издава ново предупреждение Navtex

Турция издаде нов Navtex (навигационно предупреждение), с което е резервирала за военно обучение голяма част от морската зона на залива Фамагуста, която се простира на 30 километра от местонахождението на предстоящото сондиране на газ в офшорния блок 3.

Navtex 0153/18 влезе в сила в понеделник. Запазената област е около 3740 кв. км, започвайки само на 25 километра от нос Греко и покриваща голяма част от блок 3. В отговор Кипър издаде свой собствен Navtex, като уведоми моряците да не вземат под внимание турското навигационно предупреждение.

Цялата територия, упомената от Турция, покрива и летищния информационен регион за полети Никозия (FIR) и кипърската спасителна зона (SAR) . През последните месеци Анкара ускори използването на навигационни предупреждения около Кипър, като очевидно се опитва да постави под въпрос компетентността на Републиката по отношение на спасителната зона SAR. Турция не признава Република Кипър.

Турция твърди, че Кипър не може да се възползва от природните си ресурси в открито море, без да включва кипърските турци.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*