Тази вечер започва европейското първенство по футбол

Най-голямото европейско първенство по футбол започва при строги мерки за сигурност

Най-голямото европейско първенство по футбол в историята започва тази вечер. В надпреварата във Франция ще се включат рекордните 24 отбора – с осем повече спрямо последните континентални шампионати.

Euro-2016-StadiumsМачът на откриването противопоставя домакините и Румъния в 22.00 часа българско време.
Разширеният формат на надпреварата предвижда след груповата фаза да се проведе пряка елиминация, която започва с осминафинали. За тях се класират първите два отбора от всяка група, както и четирите най-добри трети отбора.
Французите са фаворитът на букмейкърите за шампион в надпреварата. Следват световният първенец Германия и шампионът от последните две европейски първенства Испания. Белгия, чийто състав е най-скъпият на Евро 2016, също е сред фаворитите.
Турнирът ще продължи до 10 юли. Мачовете ще се играят на десет стадиона в девет града.

policeСтроги мерки за сигурност
Европейското първенство във Франция ще се проведе при много строги мерки за сигурност. Те се оказаха наложителни след терористичните атаки в Париж и Брюксел в последните месеци.
Общо 42 хиляди полицаи и 30 хиляди жандармеристи, включително и агенти под прикритие, ще бъдат използвани за осигуряване на безопасността на участниците и гостите на турнира.

Към всеки национален отбор ще бъдат прикачени 17 полицаи и двама агенти от елитните сили за сигурност. Масирано полицейско присъствие ще бъде осигурено на летищата, гарите, стадионите, тренировъчните игрища и хотелите, както и на фен зоните.
Френското правителство пусна приложение за смартфони, което ще предупреждава потребителите за възможни терористични атаки и ще ги снабдява с информация как да реагират в подобни случаи.
Министерството на външните работи предупреди българите, които ще посетят Евро 2016, че мерките за сигурност са засилени. Препоръката към футболните запалянковци е да са подготвени за проверките по граничните пунктове и около стадионите и фен зоните.
купатаПристигането на купата

Купата, която шампионът ще получи, пристигна в Париж преди два дни. Обиколката във Франция започна на 1 април и премина през 25 града, като най-дълго – по три дни, трофеят оставаше в градовете, които ще приемат срещи от континенталния шампионат.
Купата се придвижваше в специален влак, който беше преоборудван в малък музей. В първия от четирите вагона беше разположен самият трофей, като желаещите имаха възможност да се снимат с него.
Големите пари
Европейският шампион по футбол може да спечели до 27 млн. евро. Турнирът е с награден фонд от 301 милиона евро, като всеки отбор ще получи по 8 милиона евро за участието си.
Победата в груповата фаза ще носи по 1 млн. евро, а равенството – 500 хиляди. Има бонуси за достигането на всяка от следващите фази. Победителят във финала ще вземе 8 млн. евро, а загубилият – 5 милиона.

Кога и къде
Мачовете от груповата фаза ще се играят в 16.00, 19.00 и 22.00 часа българско време. Срещите ще бъдат излъчвани на живо в каналите на БНТ и “Нова броудкастинг груп”.

Източник: Дневник.бг

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*