Частници за сигурността на кипърските летища. Кой ще плати сметката обаче  

 

летищеПравителството настоява част от охраната на летищата да премине в частния сектор, като се очаква държавата да спести от това € 650.000 на година.

Въпреки това, не е ясно кой ще поеме разноските за частната охранителна дейност.

Министърът на транспорта Мариос Деметриадис заяви, че това ще бъде чувствителна икономия за държавата, защото ще се намали броят на полицейските служители, работещи на летищата.

Единият от вариантите е разходите да бъдат прехвърлени на пътниците чрез по-високи летищни такси, нещо, което правителството не подкрепя.

Целта на усилието е да се повиши нивото на сигурност в летищата. Частни охранителни фирми ще поемат поне седем зони за сигурност, които в момента се покриват от полицията. Но този акт ще освободи от работа около 110 служители.

Частни фирми ще поемат сигурността, свързана с достъпа в контролирани зони, пътнически и багажни проверки, проверки на персонал, товари, поща, доставки, транспортни средства, както и патрули в зоните с ограничен достъп. Полицията ще продължи да отговаря за охраната на въздухоплавателни средства и летищните зони.

летище

Деметриадис заяви, че проектът се очаква да бъде напълно разработен до края на годината и ще се основава на проучване, изготвено от отдела за гражданска авиация в сътрудничество с полицията.

Много от депутатите обаче изразиха резерви към твърдението, че схемата ще бъде в интерес на държавата и ще осигури по-голяма сигурност.

Депутатът от АКЕЛ Андреас Факонтис заяви, че партията му не е съгласна с решението и се притесняват също, че цената в крайна сметка ще бъде прехвърлена на пътниците, а така Кипър ще се превърне в още по-скъпа дестинация.

От АКЕЛ предложиха наемането на персонал и предоставяне на отговорността за сигурността на гражданското въздухоплаване, но правителството не се съгласи. Тяхното настояване е, че частният сектор може да осигури по-добро обслужване.

От ЕДЕК също изразиха загриженост във връзка с възможността разходите да се плащат от пътниците.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*