С филмова премиера от Кипър започнаха честванията на 150-годишнината от гибелта на Левски

Българската общност в Кипър постави началото на честванията по случай 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски с премиерата извън България на филма “Когато Дякона срещна Апостола”

Авторката на филма Велислава Дърева – журналист и публицист, член на инициативния комитета за честването на 150-годишнината от  обесването на Васил Левски – гостува в Кипър по покана на Българския културен център в Лимасол -“Възраждане” и Съюза на българите в Лимасол “Възраждане“, където го представи за първи път пред българска публика зад граница.

Филмът беше показан в две прожекции – в българското училище в Пафос на 27 ноември и в сградата на Културен клуб “Българче” в Ларнака на 28 ноември. Събитието премина под егидата на българското посолство в Кипър и лично на посланик Любомир Тодоров, който присъства на прожекцията в Ларнака.

Документалната лента е продукция на Ваик филмс – Валерий Костов по сценарий на Велислава Дърева, режисьор Павел Павлов, оператор Делян Георгиев, с участието на проф. Андрей Пантев, проф. Пламен Митев, епископ Сионий, карловският художник Дечко Тодоров.

Велислава Дърева създава сценарий за филм за Левски през 2013 г., който в продължение на 7 години е разглеждан по комисии, одобряван и отхвърлян като неатрактивен за зрителите Едва през 2020 г. филмът получава зелена светлина.

Сценарият е сложен, многопластов, есеистичен, публицистичен, баладичен, с препратки във времето, с неизвестни или малко известни моменти от живота на Дякона.

Създателите са убедени, че “всеки има своя Левски”. Този филм извежда неговата рационална, културна и морална свързаност като държавник, революционер и духовник. За това уникално триединство проф. Андрей Пантев казва: “Това е личностно и символично съединение между Евангелие, Кама и Книга”

Във филма любимото песнопение на Левски – “Достойно естъ” , изпълнява Негово Светейшество Патриарх Неофит.

След снощната прожекция в Ларнака Велислава Дърева разговаря дълго с развълнуваните зрители, дошли от всички краища на острова, като заяви, че именно Васил Левски е „най-важният човек в нашата духовно-нравствена конструкция”.

Специално за „Бг Фактор“ – българското онлайн издание в Кипър – тя заяви в контекста на акцентите във филма, че Левски няма нужда да бъде канонизиран от църквата, защото вече е канонизиран в сърцето и паметта на народа, а това не може да бъде оспорено и е достатъчно признание за значението на неговата личност.

Посланик Любомир Тодоров в прочувствено слово благодари на г-жа Дърева за гостуването ѝ, за това, че направи българите в Кипър съпричастни с духовно извисената същност на Апостола, за упоритостта и всеотдайността ѝ в работата по филма, за решимостта и смелостта ѝда отстоява и реализира този вълнуваш проект.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*