С концерт днес започват честванията за националния празник на България в Кипър

С наближаването на националния празник на България 3 март, българската общност в Кипър се готви за отбелязването му с редица събития в различните градове на острова.

Днес,  28.02.2023 г. с концерт на духовия оркестър на кипърската полиция под надслов „Кипър поздравява България по повод на националния празник “ ще бъде отбелязана 145-годишнината от Освобождението на България  в Никозия. Концертът е организиран от Съюза на българите в Кипър и е под егидата на Посолството на Р България в Р Кипър. Той е част е от събитията,  включени в “Дни на България 2023” и “25 години от създаването на Съюза на българите в Кипър”. В програмата на концерта са включени произведения от кипърски и български композитори. Специално участие ще вземе Росица Вълканова – певица и дългогодишен преподавател по пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и Нов български университет.

Традиционните чествания в българските училища ще се проведат по места, като в самия празничен ден своето превърнало се в традиция за българите от окръг Фамагуста тържество ще проведе БУ “Народни  будители” в град Паралимни. Както всяка година, на празника ще се съберат българите от района, за да се насладят на вълнуващата програма, подготвена от учениците, и да споделят емоцията от отбелязването на националния ни празник 3 март. По традиция на този ден честванията в Паралимни са придружени и от молебен за загиналите за освобождението и независимостта на България, отслужен от българския свещеник в града – отец Станислав Симеонов.

На 4 март в Лимасол “Съюзът на българите в Лимасол” и Български културен клуб “Възраждане”, заедно с БУ “Св. Климент Охридски” канят всички сънародници на концерт по случай националния празник на България 3 март, с участието на един от най-обичаните български изпълнители Орлин Горанов.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*