Събитията в Турция са стресиращи за Република Кипър

Външният министър Йоанис Касулидес заяви, че опитът за преврат в Турция е изключително тревожно събитие и за часове 43 000 турски войници, разположени в северната част на острова, са били без командване.

В обръщение към колегите си от ЕС В Брюксел, Касулидес сподели, че тенденцията на турските въоръжени сили да организират преврати може да усложни нещата в случай на уреждане на кипърския проблем. Кипър е бил под голям стрес по време на преврата. 43 000 турски войници, разположени в северната част „са били без правителство и без ръководството на Генералния щаб на турските въоръжени сили в продължение на часове“.

Касулидис е напълно съгласен с гръцкия външен министър Никос Кодзиас, че в едно бъдещо решение на кипърския проблем, не трябва да има турски войски в Кипър. Кипърските власти следят ситуацията много внимателно и Националната гвардия, полицията, и други сили са „мобилизирани веднага“.

Опитът за преврат, заедно с факта, че северната част на Кипър е окупирана от турската армия, подтикна незабавно мобилизирането на временно изпълняващият длъжността президент Деметрис Силурис, кабинета, министъра на правосъдието, външния министър и министъра на отбраната да вземат предпазни мерки. Президентът Никос Анастасиадис е в Монголия на Евро-Азиатската среща.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*