Студенти на протест срещу планираните промени за стипендиите

Около двеста студенти се събраха пред Министерството на образованието във вторник следобед, за да протестират срещу планирания законопроект за промени на критериите за допустимост до студентски стипендии.

Протестът, организиран от членовете на Студентската асоциацията на Tepak, студентската организация на АКЕЛ, Proodeftiki, и студентската асоциация на Висшия институт по хотелиерство, се проведе независимо от факта, че министърът на образованието Костас Кадис обяви в петък, че ще замрази закона.

До сега държавата даваше по 2550 евро за всеки студент, с допълнително 850 евро, ако той е от многодетно семейство. Сега се иска въвеждане на ограничения, за да се изключат студентите от заможни семейства.

Според предложения законопроект, за да бъдат отпуснати на студент тези средства, стойността на имуществото на семейството му не трябва да надвишава 500,000 евро. В момента прагът за стойността на имуществото е 1,2 милиона евро

Студентските съюзи твърдят, че предложеното законодателство би лишило от субсидии стотици студенти, защото техните семейства притежават земя.

“Семейства с ниски доходи, или с един от двама безработни членове, които имат собственост, превишаваща новия нисък праг, ще бъдат оставени без никаква държавна помощ за образованието на децата си”, казаха от Proodeftiki.

Студентите също възразяват и срещу прекратяването на пакета от помощи на социално слаби студенти, под формата на субсидии за наем, талони за храна, или помощ за закупуване на учебници и лаптопи.

“Министерството на образованието в рамките на една нощ и без никакъв диалог, внесе в парламента чудовищен законопроект, жертва на който за пореден път е младото поколение”, каза водачът на студентите от Tepak, Михалис Пингос.

“Като студенти ние не молим, а настояваме за правото на образование,” каза ръководителят на студентите по хотелиерство Константинос Евгениу.

Коментирайки протеста, Кадис изтъкна, че това е първият път, в продължение на години, в който студентските стипендии не са намалени, а остават стабилни, и че целта е да се дават пари, там, където това е необходимо най-много.

“Не вярвам, че има някой, който иска парите да се дават без разлика на милионери по същия начин, както на някой нуждаещ се студент … друго намерение е да се даде също и съответстваща на студентския пакет сума на кипърски студенти, които учат в чужбина”, каза Кадис.

Той каза, че протестът е политически мотивиран и ще се срещне с кипърския студентски съюз в петък, за да обсъдят законопроекта.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*