Специалният съветник на Генералния секретар на ООН пристига днес

 

Специалният съветник на Генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде се очаква да пристигне в Кипър по-късно днес. Това съобщава CNA позовавайки се на свои източници.

Ейде ще бъде в Кипър по повод на насрочената среща между президента Никос Aнастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу в контекста на водените от ООН мирни преговори, насочени към обединяване на острова, разделен от 1974 г. от турската инвазия и последващата окупация на северната му част, което е почти една трета от територията му .

За днес сутринта е било предвидено президентът Анастасиадис да се срещне с лидерите на парламентарната група за да обсъдят последните събития по отношение на провокациите на Турция в рамките на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Републиката.

Анкара разпространи декларация за правото да се плава в рамките на кипърската ИИЗ. След това, Кипър директно прие директива, която доказа незаконността на турския документ.

Кипърският министър на външните работи Йоанис Kасулидис каза на пресконференция в понеделник, че действията на Турция представляват „особено тежко” развитие и каза, че министерствата на външните работи и енергетиката са се споразумели за серия от дипломатически ходове и други действия, които ще бъдат пуснати преди президентът да реши как Кипър ще реагира на турските провокации. Министерството на отбраната също се очаква да представи собствените си предложения.

В отговор на въпрос, той заяви, че “преговорите за Кипър не могат да доведат до резултати, ако се извършва под провокативни условия”.

 

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*