Солени глоби за работодатели, наемащи работници без документи

Никозия: Нов Законопроект, предвиждащ налагането на високи административни глоби на работодатели, които наемат работници без документи, разработва Министерството на труда, в стремежа си да се бори с проблемите с недекларирания труд.
Министърът на труда, Зета Емилианиду все още не съобщава точния размер на административната глоба, която ще се налага, но отбеляза, че ще бъде изключително висока, която ще удари сериозно джоба на фирми и работодатели, злоупотребяващи с недеклариран труд.
Законопроектът също предвижда разширяване на правомощията на Министерството на труда, а инспекторите ще имат възможност да налагат глоби още при първо нарушение.
Административната глоба ще се покачва за втори и трети път, а когато се прецени, че даден работодател многократно нарушава закона, ще се пристъпи към наказателни мерки срещу него.

По данни на Министерството на труда, през последните месеци има лек спад, като от 22%, процентът на недеклариран труд е стигнал 18. Според тях спадът се дължи и на кризата в момента.
През последната година са изчислили, че около 7,000-8,000 европейски работници са напуснали Кипър, повечето от които са били без платени осигуровки.

Вторият фактор за спада е драматичното свиване в строителната индустрия, в която са работили нелегално стотици работници без осигуровки. Според някои източници 30% от работниците в строителството са чуждестранни работници, за които не са плащани осигуровки.
Недекларирания труд подкопава сериозно системата на социална защита, фонд социално осигуряване, приходи в държавната хазна и данъци.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*