Ситуацията с бездомните кучета в Кипър се влошава

Ситуацията с бездомните кучета в Кипър се е „влошила значително“ през последните години, казаха в събота работници, работещи с животни.

Те казаха пред Кипърската новинарска агенция (CNA), че пренаселеността в приютите и „постоянното“ изоставяне са изострили проблема, докато броят на осиновяванията от чужбина значително е намалял, тъй като международните усилия са се насочили към спасяването на бездомни кучета от Украйна.

Михалис Пападакис, отговорен за бездомните кучета в община Никозия през последните 20 години, каза пред CNA, че ситуацията е започнала да се влошава след пандемията Covid-19, при която много хора са купували кучета, за да могат да излизат по-често навън по време на локдауна.

Той каза, че приютът в село Палиометохо, който е единственият приют, обслужващ общините Никозия, Агландия, Строволос, Лакатамия, Енгоми и Агиос Дометиос, има капацитет за 70 кучета. Сега обаче там са настанени над 100 кучета.

За тази цел той призова за по-строго законодателство за предотвратяване на изоставянето на животни.

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е имало отрицателно въздействие върху осиновяването на кучета поради увеличеното количество необходими документи и че кандидат-осиновителите от други страни в ЕС сега избират да приемат бездомни кучета от Украйна.

Според него, „коренът на проблема е раждаемостта, да можем да ограничим ражданията, да убедим хората да стерилизират животните си“.

Той предложи цената за регистрация на кастрирано куче да бъде намалена, а цената за регистрация на некастрирано куче да бъде увеличена, с цел да се стимулират собствениците на кучета да кастрират кучетата си.

Той добави, че редица кучета, които са изоставени, са от опасни породи, включително питбули и стафордширски бултериери, посочвайки, че „проблемът започва от хората, а не от кучетата“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*